Lizosomy i enzymy hydrolityczne
Lizosomy są pęcherzykami otoczonymi pojedynczą błoną lipidowo – białkową grubości ok. 8 nm. Są bardzo drobne. Ich średnica to ok. 0,5μm Zawierają enzymy hydrolityczne działające w kwaśnym środowisku, które posiadają zdolność do degradowania większości biologicznych makrocząsteczek. Lizosomy zawierają kwaśne hydrolazy, które rozkładają białka, kwasy nukleinowe, tłuszcze i węglowodany.
Podstawową funkcją lizosomów jest trawienie wewnątrzkomórkowe, co oznacza, że umożliwiają rozkład pochłoniętych substancji i usuwanie obumarłych części cytoplazmy. Nagromadzenie enzymów w obrębie lizosomów zapobiega samotrawieniu komórki. Kiedy wydostaną się poza środowisko cytoplazmy, nie będzie stanowić to zagrożenia dla komórki. Przy dużym wycieku kwaśnych enzymów z wielu lizosomów może nastąpić zniszczenie komórek i samotrawienie się. Lizosomy przeprowadzają także autofagie, czyli odzyskiwanie przez komórkę materiału organicznego.
Enzym hydrolityczny to enzym katalizujący trawienie. Enzym, wraz z przyłączeniem wody katalizuje rozkład związków złożonych do związków prostych. Enzym hydrolityczny należy do grupy hydrolazy, czyli klasy enzymów katalizujących, które wpływają na rozcięcie wiązań chemicznych w procesie hydrolizy. Ta grupa enzymów jest wydzielana w układzie pokarmowym.