Charakterystyka amidów
Amidy to związki organiczne zawierające w swojej cząsteczce grupę amidową (-CONH2). Są pochodnymi kwasów karboksylowych.
Otrzymywanie amidów
Amidy są otrzymywane głównie w reakcji rozkładu termicznego soli amonowych. Proces ten zachodzi w dwóch etapach:
- Reakcja kwasu karboksylowego z solą amonową
CH3COOH + NH3 → CH3COONH4 – produktem reakcji jest sól amonowa: etanian amonu (octan amonu)
- Rozkład termiczny soli amonowej
CH3COONH4 → CH3CONH2 + H2O – reakcja zachodzi w podwyższonej temperaturze, powstaje etanoamid
Innym sposobem otrzymywania amidów jest reakcja chlorku kwasu karboksylowego z amoniakiem.
CH3COCl + NH3 → CH3CONH2 + HCl↑
>> Chcesz dobrze zdać maturę z chemii? Zobacz ebook Chemia część 4.
Ważne reakcje amidów
Reakcje charakterystyczne omówiono na przykładzie etanoamidu.
- Reaguje z wodą w środowisku kwasu siarkowego (VI)
2CH3CONH2 + 2H2O + H2SO4 → 2CH3COOH + (NH4)2SO4 – reakcja zachodzi w podwyższonej temperaturze
- Reaguje z wodorotlenkiem sodu
CH3CONH2 + NaOH → CH3COONa + NH3↑ – reakcja zachodzi w podwyższonej temperaturze