Wyższe kwasy karboksylowe
Wyższe kwasy karboksylowe inaczej nazywane są kwasami tłuszczowymi, ponieważ w połączeniu z glicerolem tworzą tłuszcze. Zawierają w łańcuchu więcej niż 10 atomów węgla i grupę karboksylową -COOH. Najczęściej mają łańcuch prosty. Wyższe kwasy karboksylowe mogą być nasycone (zawierają tylko wiązania pojedyncze między atomami węgla w łańcuchu) lub nienasycone (zawierają co najmniej jedno wiązanie podwójne między atomami węgla w łańcuchu).
Właściwości wyższych kwasów karboksylowych
- nasycone – białe lub żółtawe ciała stałe
- nienasycone – bezbarwne ciecze
- nierozpuszczalne w wodzie
- rozpuszczalne w rozpuszczalnikach niepolarnych
- obojętne pH
- bezwonne
Najważniejsze wyższe kwasy karboksylowe
Nazwa zwyczajowa/systematyczna |
Wzór sumaryczny |
Wzór półstrukturalny |
Kwas palmitynowy/heksadekaenowy |
C15H31COOH |
CH3-(CH2)14-COOH |
Kwas stearynowy/oktadekaenowy |
C17H35COOH |
CH3-(CH2)16-COOH |
Kwas arachidowy/eikozanowy |
C19H39COOH |
CH3-(CH2)18-COOH |
Kwas oleinowy/cis-oktadek-9-enowy |
C17H33COOH |
CH3-(CH2)7-CH=CH-(CH2)7-COOH |
Kwas linolowy/cis,cis-oktadek-9,12-dienowy |
C17H31COOH |
CH3-(CH2)4-CH=CH-CH2-CH=CH-(CH2)7-COOH |
Kwas linolenowy/cis,cis,cis-oktadek-9,12,15-trienowy |
C17H29COOH |
CH3-CH2-CH=CH-CH2-CH=CH-CH2-CH=CH-(CH2)7-COOH |
Otrzymywanie wyższych kwasów karboksylowych
Wyższe kwasy karboksylowe otrzymuje się w reakcji hydrolizy tłuszczów z udziałem enzymów trawiących tłuszcze – lipaz.
tłuszcz + woda → glicerol + wyższe kwasy karboksylowe
Reakcje wyższych kwasów karboksylowych
Uwodornienie
Nienasycone wyższe kwasy karboksylowe w obecności katalizatora reagują z wodorem, tworząc nasycone kwasy karboksylowe.
CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH=CH-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-COOH → CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-COOH
kwas oleinowy C17H33COOH → kwas stearynowy C17H35COOH
Katalizatorami tej reakcji są: H2, kat. Ni
Reakcja z wodą bromową i z manganianem (VII) potasu
Reakcje z wodą bromową (brunatno-żółta) i roztworem manganianu (VII) potasu (fioletowy) służą do wykazania występowania nienasyconych wiązań w łańcuchu węglowym kwasu tłuszczowego i do odróżniania nasyconych kwasów tłuszczowych w stanie ciekłym od nienasyconych. Ze względu na obecność podwójnych wiązań w nienasyconych KT reagują one z wodą bromową i manganianem (VII) potasu, powodując odbarwienie roztworów. Tej reakcji nie ulegają nasycone wyższe KT.
CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2–CH=CH-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-COOH + Br2 → CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2–CHBr-CHBr-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-COOH